Wednesday, March 28, 2012

The Great Firewall

Nyyd kus p2ike on t6usnud, on lausa raske uskuda, et ka Kunmingis on taolisi hommikuid nagu eilne.

Myyride peal on veel maalinguid, mis on vist maalitud tollel hallil ja kylmal hommikul. Aga tundub, et keegi neid maalinguid ei vaata. Kunmingi kesklinn on kenasti planeeritud. Inimesed on ilusad ja soojad. M6ned tydrukud on eriti ilusad - ka Mari arvab nii. K6ik l22nemaailma mugavused on olemas, aga l22nemaailma inimesi linnas jalutades peaaegu ei n2egi. Kui n2iteks Taimaal pidi k6vasti vaeva n2gema, et nii-8elda p2ris Taimaad n2ha, siis siin v6ib minna p6him6tteliselt ykskk6ik kuhu ja Hiina on su ymber ning ta saab osaks sinust.

M6ned senised t2helepanekud:

*6htu algus pargis. Synkroontantsu massid tulevad hiljem, aga niisama muusikud ja soolotantsijad on juba kohal. Neil k6igil on sellised umbes 10x10cm suurused v6imendid, kuhu muusikutel on yhendatud v2ike mikrofon ja tantsijatel mingi fono. Etteasteid on v2ga erinevaid. Alates virtuoosest Hiina traditsioonilise muusika b2ndist, l6petades yhe vanat2dikesega, kes istub yksinda yhel pingil, m2ngib kassetipleieril mingeid lugusid ja laulab kaasa - loomulikult mikrofoni. Kellelgi ei olnud peaaegu yldse publikut, aga esinemismaneer umbes nagu laulaks staadionile. P2ris tore vaatepilt tegelikult.

*V6i n2iteks selline kummaline fakt: Hiina valitsus teatavasti on blokeerinud facebook'i, google'i, youtube'i ja veel mitmed saidid, aga linna k6ige populaarsema hosteli arvutinurgas on suurelt seina peal t2psed juhised, kuidas proxyt kasutada, et Suurest Tulemyyrist m88da p22seda.

*V6i n2iteks meie tehnikaotsingud. Teatavasti ei ole mul hetkel kaamerat, aga kange tahtmine on filmida ja pildistada. M6tlesin, et ostaks siis juba iPhone ja saaks ka interneti kaasa. M6tlesime, et ei tea, kas siin linnas Apple store'e ka on. Selgus, et neid on 22 tykki. Ja mitte ykski ei ole t6eline. Ukse kohal on suur Apple'i logo, kujundus on k6ik justkui 6ige, teenindajatel on Apple s2rgid seljas. Ja v6ib-olla isegi m6ni neist poodidest myyb p2ris iPhone'e, aga kunagi ei v6i teada, kas see mitte h2kitud ei ole ja j2rgmise update'iga lukku ei l2he.

Sattusime siis yhte suuremasse ostukeskusesse, tehnikaosakonda. V2ljan2gemise poolest umbes nagu Kaubamaja viies korrus, aga suurem. Vaatasin, et seal Canonid, Lumixid ja muud taolised ysna hea hinnaga myygil. Olin Canon IXUS 220 kohta h2id s6nu kuulnud ja testvideoid vaadanud ning m6tlesin, et ostan siis 2ra. Kysisin kaamerat n2ha, mis mulle ka v6imaldati. Kaamera l2ks k2ima ja tundus kohe kuidagi imelik. Kuidagi plastmassine ja logisev. Pilt oli juba display pealt v2ga kehv ja menyyd umbes sama kehvad kui minu esimesel digiseebikarbil yle kymne aasta tagasi. Ja videot sellega kohe kindlasti ei saanud teha. Seega, see ei olnud tegelikult Canon IXUS 220, vaid mingi v2ga imelik toode, mis on tehtud eesm2rgiga heausklikke ostjaid petta. V6ib-olla kunagi kui Hong Kongi satume, saan omale l6puks j2lle kaamera.

*Rahaga juhtus ka yks naljakas seik meil siin. Hakkasin eile automaadist raha v2lja v6tma ning automaat ytles, et "insufficient funds". Kuna mul esialgu ei 6nnestunud siin ID-kaardi lugejat installida, helistasin panka ja teatasin, et mind on r88vitud, kuna enda teada oli mul veel kuu aega tagasi ysna palju raha. Ja k6ik on siin Aasias ju nii odav! L6puks aga 6nnestus mul ikkagi internetipanka sisse logida ja sai selgeks, et ma lihtsalt olin k6ik laiaks l88nud.

6nneks tuleb raha alati juurde, kui on perekonnaga vedanud. Otsustasime siiski, et edaspidi proovime kahe peale umbes 200 yuaniga p2evas (sisse arvatud ka 88bimine) hakkama saada.

Hetkel j22me veel Kunmingisse.

No comments:

Post a Comment