Sunday, April 29, 2012

Jalutusk2ik


            "Do you mean that some of the people I see in the street are not really people?" I asked, truly bewildered by his statement.
            "Some of them are not," he said emphatically.

Carlos Castaneda "A Separate Reality"

Olin oma harilikul p2rastl6unasel jalutusk2igul, kui juhuslikult tuli meelde Don Juani jutt sellest, et meie hulgas elab olendeid, kes kyll n2evad v2lja nagu inimesed, aga on tegelikult p2rit vaimumaailmast.Kuna ma pean sellist juttu poeesiaks, m6tlesin, et v6iks ju nalja p2rast kujutleda, et m6ned inimesed siin t2naval on tegelikult hoopis vaimumaailma salaagendid.

Kohe esimesed olendid kellele ma silma peale panin, olid v2ga kahtlust2ratavad. Kaks meest ja naine suveniirileti juures, teesklemas, et nad on huvitatud suveniiri ostmisest, samal ajal enda ymber n2ljaselt ringi vaadates. T2pselt nagu vaimud, kes pyyavad inimese moodi k2ituda.

Ma ei olnud eriti p6hjalikult m6elnud, et mis on inimlikkuse kriteeriumid ja t6en2oliselt otsisin lihtsalt kedagi enda sarnast. Kedagi sellist ma aga ei leidnud ja seet6ttu, oma m2ngu edasi m2ngides, tekkis korraks tunne nagu jalutaksin tulnukate seas, t2iesti v66ras tsivilisatsioonis, olles ainuke esindaja oma liigist.

T6en2oliselt p6hjalikumal ja v2hem kallutatud vaatlusel oleksin enda ja nende vahel ka mingeid sarnasusi leidnud.

Yks n2ide siinse psyyhe kummalisusest:

Meie landlordil on hiinlasest pruut, keda siin majas Jane'iks kutsutakse. Armas tydruk, kes oma paradiisiaegse matsutamisega s88gi ajal ja korduvate "Oumaigodish" hyyatustega nii minu kui Mari sydamed on v6itnud.

Yhel p2eval, p2rast kuuajast siinviibimist oli siit lahkumas Brantley, 21-aastane ameeriklanna. V6rreldes hiinlastega, ysna provokatiivne tydruk - ei tegelenud nt jalakarvade eemaldamisega jne. Lahkumise hommikul hakkas Jane j2rsku talle etteheiteid tegema, sisuga, et ta on halvasti k2itunud, kuna tal on endal Ameerikas peika olemas, aga l88b siin teistele poistele kylge. Minu meelest siin ei toimunud isegi peaaegu mingit flirti. Hiljem v2itsi Jane landlordile, et too olle Jane'i eelmisel 6htul suudelnud. Landlord oli vist joonud, nii et ei m2letanud t2pselt, mispeale Jane sundis teda Brantleylt kysima, et kas nad olid suudelnud. Brantley oli siiralt yllatunud ja ytles, et midagi sellist pole olnud. J2rgmisel p2eval, kui Brantley siit yhikast juba lahkunud oli, kohtusin temaga juhuslikult t2naval ja sain teada, et Brantley oli saanud naljakalt vigases ingliskeeles (landlord on Inglismaalt p2rit) s6numi sisuga, et Tere ma olen landlord, see on mu salatelefoninumber ja nyyd me v6ime flirtida.

Eks selliseid inimesi on igas kultuuris, aga landlordi jutust ja suhtumisest antud situatsiooni v6ib v2lja lugeda, et selline k2itumine on Hiina pruutide seas t2iesti tavaline. Kui see on tavaline, siis on siin t6esti midagi kummalist 6hus. Minu meelest peegeldavad Jane teod mingit suur sisemist hirmu.

1 comment:

  1. Jalakarvade mitte eemaldamine on ikka tõeliselt provokatiivne tegevus. See võib mõned inimesed ju lausa marru ajada.

    ReplyDelete